4 råd för en nyttigare kost
Grunden i en lyckad diet är att inte krångla till det. Tillbaka i vardagen igen efter ledighet och uppånervänd julmat så tar vi nu tag i vår kost igen, eller hur? Här är fem smarta tips för hur du på ett enkelt sätt äter dig nyttigare!
Mer fullkorn, mindre socker
Den gemensamma nämnaren här är kolhydrater, det gäller att välja rätt sort för att göra sig själv mest nytta. Snabba kolhydrater (socker, honung, fruktsocker, sirap, vitt mjöl m.m.) mättar sämre vilket gör att vi kan få i oss för mycket av det goda och ingår också ofta i livsmedel som utöver socker innehåller väldigt få andra näringsämnen (saft, juice, läsk, kakor, godis, sylt m.m.). Du gör därför klokt i att begränsa intaget av dessa. I den andra änden av kolhydraterna finner vi istället de som tas upp långsammare av kroppen och samtidigt bidrar med viktiga vitaminer och mineraler och håller magen i balans. Exempel på detta är kolhydrater i form av t ex fullkornsbröd, grönsaker och bönor. Vart hittar du det största kolhydratsintaget i din kost och vilken typ av kolhydrat äter du mest?
Fett från bra livsmedelskällor
Fett finns överallt och vi behöver en viss del fett för att fungera optimalt. Men tänk på att inte bara få i dig av det mättade fettet, välj i stället fettkällor som också långsiktigt är bra för dig. De mjuka fetterna (oljor) och fett från fisk (lax, makrill, sill), nötter, fröer och grönsaker (avokado och oliver) är bra för oss och bör väljas framför fett från rött kött och charkprodukter, bakelser, mejerivaror och godis. Tänk också på att fett är en stor kalorikälla (dubbelt så mycket som för protein och fett) så försöker du förändra din vikt är det smart att ha koll på hur mycket fett du får i dig över dagen.
Mer grönsaker
Den har ni har hört förr, va? Faktum är att det är inte en sån dum idé att berika sina måltider med frukt & grönt, fokusera gärna på att få i dig grönsaker i huvudmålen (lunch, middag) där vi ofta glömmer det men så enkelt kan få in det, så är du en god bit påväg. Det behöver inte vara så krångligt, tina upp frysta grönsaker eller färdiga grönsaksblandningar och ersätt en del av måltiden med det om du inte gör det sedan innan så är du ett gott steg på vägen mot en bättre sammansatt kost.
Hitta din kalorinivå
Mycket prat om näring hittills, men basen i en nyttig kost är att få i sig just den energi eller kalorier som din kropp behöver. Kaloriunderskott såväl som kaloriöverskott är inte farligt på kort sikt, men på lång sikt vill vi ge våra kroppar mer likt det den behöver, risken är annars att övervikt eller undervikt blir följden med en rad följdsjukdomar. Våra energi- och kaloribehov är väldigt individuella (ca 1500-6000 kcal för vuxna) och beror på många faktorer som vi inte alltid själva kan påverka. Träning och fysisk aktivitet är dock en faktor som vi själva kan förändra. En hjälp kan vara att bli medveten om var de stora kaloribovarna finns och hur du byter ut dem mot bättre alternativ för just dig. Det hjälper vi dig gärna med!

Vi ses på mottagningen i Göteborg eller via videosamtal!
/Josefine
Leg. Dietist och Personlig tränare på Idrottsdietisten
Comments