top of page

VIKTNEDGÅNG I GÖTEBORG OCH ONLINE

- Leg. Dietist hjälper dig att gå ner i vikt

 

Idrottsdietisten är din privata dietist! Hit kan du komma med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller liknande hos din vårdcentral för att få den bästa behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till oss i Göteborg ses vi istället via videomöten online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer hela tiden nya rön och studier inom ämnet. Kostrådgivningen fokuserar på dig som individ där varje människa är unik och kräver individuellt bemötande för att lyckas nå sitt mål. Vi är noga med att hitta dig där du är och strävar inte efter att förändra dig, mycket hellre vanorna, på så sätt blir också kostförändringen mer långsiktigt hållbar.

Viktnedgång

 

  ⇢ Antal möten = ca 5-30 träffar beroende på utgångspunkt och behov.

 

Stillasittande och dåliga kostvanor kan leda till ofrivillig viktuppgång. För att gå ner i vikt krävs därför i första hand en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Ibland har viktuppgången kommit smygande och andra gånger accelererat efter en särskild händelse i livet. Ju tidigare man tar tag i det, desto bättre är chanserna att snart kunna återgå till sin önskade vikt igen. Idrottsdietisten hjälper dig som är överviktig eller lider av fetma att gå ner till normalvikt och stanna där. Du får den hjälp du behöver för att hitta din väg till målet.

Populära dieter som saluförs för viktnedgång som LCHF, periodisk fasta och allsköns detox är sällan fokuserade på helheten med stor risk att efter den kortvariga dieten åter gå upp många kilo igen, då man inte lärt sig varför man tidigare gått upp i vikt. Att följa ett recept är enkelt - att förstå helheten och lägga om sin kost på ett långsiktigt och hållbart sätt kräver lite mer, och kan vara svårt att nå på egen hand.

 

Ett sätt att bestämma om en individ är överviktig är att räkna på BMI. Ett BMI mellan 18,5 och 25 anses som normalvikt, mellan 25-30 övervikt och över 30 fetma. BMI-begreppet tar dock endast hänsyn till förhållandet mellan längd och vikt, och kan därför inte användas helt och hållet för t ex mycket vältränade personer eller personer som har ett normalt BMI men för hög fettprocent eller andel fett på kroppen. Här kan du räkna ut ditt BMI, eller hitta ditt närmsta värde i bilden nedan: (Längd i cm till vänster (y-axeln), vikt i kg längst ner (x-axeln).)

 

Bmi-chart_edited.png

Klicka på bilden för att se den större.

Ett annat mått att kika på när det gäller just övervikt, som är en god markör för ökad risk för framtida ohälsa, är bukomfång. Bukmått eller bukomfång är dock inte samma sak som midjemått (som ju ofta är där man är som smalast i midjan) utan ett medicinskt mått som man mäter i höjd mellan höftben och nedersta revbenet. Bukomfånget för kvinnor ska helst inte överstiga 80 cm och för män 92 cm. (Bukomfång är inte detsamma som där man ät som störst över magen.) Ett BMI eller bukomfång över rekommendationen kan tillsammans med andra riskfaktorer såsom övervikt eller fetma, rökning, stress, avvikande kolesterolvärden, högt blodtryck m.m. orsaka bland annat hjärt- kärlproblematik, diabetes typ 2 och ökad risk för olika typer av cancerformer.

 

Att få till en lyckosam viktnedgång handlar alltså inte bara om att följa en diet, utan om något mer långsiktigt än så. Under kostrådgivningsmötena hos Idrottsdietisten får du samtidigt god inblick i vad som gör att just du gått upp i vikt och vad du behöver göra för att på ett långsiktigt sätt behålla din målvikt. Det är du som kommer behöva göra största jobbet, men Idrottsdietistens Leg Dietst vägleder och coachar dig i rätt riktning, hela vägen fram, för att se dig lyckas.

 

Några tips för dig som vill ha hjälp med viktnedgång:

 

  • Tänk ut var just dina kaloribovar finns. För stora portioner, tröstätande, för mycket fett eller kolhydrater? Fundera en sväng för att smygstarta tankarna innan vi ses.

  • Tro på dig själv! Även om du haft erfarenheter att misslyckas tidigare i din viktresa betyder inte det att samma kommer att ske nu. Du har mycket att vinna på att försöka!

  • Drick inte merparten av dina kalorier, drycker mättar mindre än samma mängd kalorier från mat och innehåller dessutom ofta få andra näringsämnen än just socker eller alkohol.

  • Var inte rädd för att vara mätt (eller snarare ohungrig). En viss hunger tillhör en viktnedgång men för lite mat under dagen kan trigga ofördelaktiga kostbeteenden och sötsug senare på dagen.

Vill du ha hjälp av Dietist för att sätta igång din resa mot din målvikt? Klicka på knappen nedan för att komma till bokningssidan så ses vi! Nu kör vi!

 

Övriga diagnoser:

 

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en vanlig diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst och förlust. Läs mer om idrottsnutrition här.

 

Allergier och överkänslighet

Laktosintollerens, allergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver kostbehandling. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

 

Ätstörningar

Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

 

Vegetarisk kost

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Läs mer om vegetarisk kost här.

 

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska är vi platsen för dig. Låt Idrottsdietisten hjälpa dig att räta ut frågetecken och hjälpa dig mot ett mer hälsosamt du! Kontakta oss för att boka in en tid.

På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig hela vägen fram.

⇢ Du vet väl att du även kan få hjälp online via video? Praktiskt om du inte har möjlighet att komma hit till mottagningen!

bottom of page