top of page

VIKTNEDGÅNG I GÖTEBORG OCH ONLINE

- Leg. Dietist hjälper dig att gå ner i vikt

 

Idrottsdietisten är din privata dietist sedan 2014. Hit kan du komma utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller utredas hos din vårdcentral för att få rätt behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till Göteborg ses vi istället online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier inom ämnet. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är, och råden ges på individnivå, på så sätt blir kostförändringen också mer långsiktigt hållbar.

Behöver du gå ner i vikt? Dåliga kostvanor kan leda till ofrivillig viktuppgång. För att gå ner i vikt krävs därför i första hand en förändring av kosten, men ibland även i kombination med ökad eller justerad träningsdos eller typ av träning. Ibland har viktuppgången kommit smygande och andra gånger accelererat efter en särskild händelse i livet. Ju tidigare man tar tag i det, desto bättre är chanserna att snart kunna återgå till sin önskade vikt igen. Idrottsdietisten hjälper dig som är överviktig eller lider av fetma att gå ner till normalvikt och stanna där. Du får den hjälp du behöver för att hitta din väg till målet.

Viktnedgång vid Övervikt & Obesitas (Fetma)

 

  ⇢ Antal möten = ca 5-30 träffar beroende på utgångspunkt och behov.

 

Dåliga kostvanor kan leda till ofrivillig viktuppgång och för att gå ner i vikt krävs därför i första hand en förändring av kosten, men ibland även i kombination med ökad eller justerad träningsdos eller förändrad typ av träning. Idrottsdietisten hjälper dig som är överviktig eller lider av fetma att gå ner till normalvikt och stanna där. Idrottsdietisten är legitimerad klinisk dietist och är van att möta övervikt och medföljande utmaningar kopplat till detta. Längre ner på sidan finns en "FAQ" - vanliga frågor om övervikt- och fetmabehandling hos vår dietist.

⇢ Läs mer på denna sida om du också har förhöjt blodsocker (fastblodsocker, HbA1c), högt blodtryck eller ofördelaktiga kolesterolvärden i samband med din övervikt.

Populära dieter som saluförs för viktnedgång som LCHF, periodisk fasta och allsköns detoxer bidrar inte sällan till att du efter den kortvariga dieten åter går upp många av de kilona du gått ner igen, om du inte lärt dig orsaken till varför du tidigare gick upp i vikt. Att följa ett recept är enkelt - att förstå helheten och lägga om sin kost på ett långsiktigt och hållbart sätt kräver lite mer, och kan vara svårt att nå helt fram till på egen hand.

Hur vet man hur mycket man ska äta? Och vad?

För att få reda på hur mycket energi (kcal), och fördelning av kolhydrater, fett och protein som du får i dig brukar de jag hjälper ofta registrera all mat och dryck i en app. På så vis kan vi med tydlighet se hur nuläget ser ut, hur långt ifrån optimala intag du är just nu och se om vi behöver ändra något eller justera råden utefter det rådande läget. Har du en stark känsla av att inte vilja väga allt i den omfattning (t ex om du har en pågående eller tidigare ätstörning) kan vi hitta andra sätt för dig att förstå vilket intag och fördelning som är lämpligt. Att på något sätt ha koll på och kunskap kring hur mycket man faktiskt får i sig är dock en väsentlig del i en viktbehandling eller kostrådgivning för att gå ner i vikt vid övervikt, vilket också hjälper dig att efter rådgivnings slut ha koll på vad din kropp faktiskt behöver och mår bra av.

Idrottsdietisten jobbar inte enbart med färdiga kostscheman - vi vill istället att du själv ska förstå och ta ställning till varför och hur du ska få i dig det du behöver, utan att vara låst till ett särskilt schema. Självklart går vi igenom lämpliga mängder, kcal-nivåer, typ av livsmedel, makrofördelning m.m. men detta vävs in i mötena och ges alltid i en kontext för att du ska förstå varför råden är som de är. För er som väljer att använda kostregistreringsappen ges detaljerade råd kring kcal, protein, kolhydrat, fett och fördelningen dem emellan under dagen som vi strävar efter att du ska kunna nå upp till mellan varje möte och justerar vid behov allt under resans gång.

 

Vad är övervikt? Hur vet jag om jag är i riskzonen för att bli överviktig?

Ett sätt att se om en individ är överviktig är att räkna på BMI. Ett BMI mellan 18,5 och 25 anses som normalvikt, mellan 25-30 övervikt och över 30 fetma. BMI-begreppet tar dock endast hänsyn till förhållandet mellan längd och vikt, och kan därför inte användas helt och hållet för t ex mycket vältränade personer eller personer som har ett normalt BMI men för hög fettprocent eller andel fett på kroppen. Här kan du räkna ut ditt BMI, eller hitta ditt närmsta värde i bilden nedan: (Längd i cm till vänster (y-axeln), vikt i kg längst ner (x-axeln).) Vi försöker därför hitta en rimlig målvikt för just dig utifrån din kropp, mål och möjlighet och landar inte alltid på exakt BMI 25 därav, men BMI-värdet är ändå en god ram tillsammans med andra faktorer för att få ett grepp om hur långt ifrån ens optimala vikt man för tillfället är.

 

Övriga diagnoser:

 

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst och förlust. Läs mer om idrottsnutrition här.

 

Ätstörningar

Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

 

Undervikt

För dig med en undervikt orsakad av ett för lågt energiintag hjälper besök hos Idrottsdietisten dig. Det kan även gälla dig som är på väg mot en ofördelaktig vikt och vill stanna innan det gått för långt. Läs mer här.

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska? Här ryms bland annat allergier, överkänslighet eller vegetarian- eller vegankost. Läs mer här.

Bmi-chart_edited.png

Klicka på bilden för att zooma in.

Ett annat mått att kika på när det gäller övervikt, som är en god markör för ökad risk för framtida ohälsa, är bukomfång, detta involverar vi alltid i behandling för övervikt och fetma eftersom det på ett bättre sätt tar hänsyn till just fettmassan, och inte enbart kroppsvikten. Bukmått eller bukomfång är dock inte samma sak som midjemått (som ju ofta är där man är som smalast i midjan) utan ett medicinskt standardiserat mått som man mäter i höjd mellan höftben och nedersta revbenet. Bukomfånget för kvinnor ska helst inte överstiga 80 cm och för män 92 cm. (Bukomfång är alltså inte heller detsamma som där man är som störst över magen.) Ett BMI eller bukomfång över rekommendationen kan tillsammans med andra riskfaktorer såsom övervikt eller fetma, rökning, stress, avvikande kolesterolvärden, högt blodtryck m.m. orsaka bland annat hjärt- kärlproblematik, diabetes typ 2 och ökad risk för olika typer av cancerformer.

 

Idrottsdietisten hjälper dig!

Att få till en lyckosam viktnedgång handlar alltså inte bara om att följa en diet, utan om något mer långsiktigt än så. Under kostrådgivningsmötena hos Idrottsdietisten får du samtidigt god inblick i vad som gör att just du gått upp i vikt och vad du behöver göra för att på ett långsiktigt sätt behålla din målvikt. Det är du som kommer behöva göra det största jobbet, men Idrottsdietistens Leg Dietist vägleder och coachar dig i rätt riktning, hela vägen fram, för att se dig lyckas.

Några tips för dig som vill ha hjälp med viktnedgång:

 

  • Tänk ut var just dina kaloribovar finns. För stora portioner, tröstätande, för mycket fett eller kolhydrater? Fundera en sväng för att smygstarta tankarna innan vi ses.

  • Tro på dig själv! Även om du haft erfarenheter att misslyckas tidigare i din viktresa betyder inte det att samma kommer att ske nu. Du har mycket att vinna på att försöka!

  • Drick inte merparten av dina kalorier, drycker mättar mindre än samma mängd kalorier från mat och innehåller dessutom ofta få andra näringsämnen än just socker eller alkohol.

  • Var inte rädd för att vara mätt (eller snarare ohungrig). En viss hunger tillhör en viktnedgång men för lite mat under dagen kan trigga ofördelaktiga kostbeteenden och sötsug senare på dagen.

Vill du ha hjälp av Dietist för att sätta igång din resa mot din målvikt? Klicka på knappen nedan för att komma till bokningssidan så ses vi! Nu kör vi!

 

På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig hela vägen fram.

⇢ Du vet väl att du även kan få hjälp online via video? Praktiskt om du inte har möjlighet att komma hit till mottagningen!

FAQ - Vanliga frågor om viktnedgång:

Behöver jag en remiss? 📜
Nej, alla är välkomna! Här gäller privata upplägg och priser som kan betalas privat, av ditt företag eller försäkringsbolag. Väntetid ca 1-2 veckor.

Får jag träffa samma dietist varje gång?
Ja, du träffar alltid mig (Josefine). 🙋🏻‍♀️

🗓️ Hur lång tid tar det att gå ner i vikt?
Målet vi sätter tillsammans är vanligtvis 0,5 kg/vecka men det kan variera mellan 0,3-1,5 kg i veckan beroende på startvikt, motivation och följsamhet.

Måste jag träna en massa för att gå ner i vikt?
🤸🏻‍♀️Träning uppmuntras, men kostrådgivningen utgår ifrån att förändra din mat och dryck i första hand, där sker den största effekten. Ju lägre startvikt och större önskan att bibehålla muskelmassa under viktnedgången, desto viktigare att också involvera träning tidigt, främst styrketräning.

⚖️ Måste jag väga allt jag äter?
Nej, känns det för omständigt att väga allt du äter och dricker försöker vi hitta andra sätt för dig att uppskatta mängderna du får i dig. Alternativt väger du allt i några få dagar eller för enstaka måltider för att få koll på din rätta portionsstorlek.

Måste jag dricka sådana där shakes för viktnedgång (VLCD) då? 🧋
Nej, men jag kan ibland rekommendera dem som en del av en i övrigt kontrollerad kost under en begränsad tid till de men ett BMI på 30 eller över utan andra hinder och som är motiverade att prova dem. De fasas sedan ut steg för steg efter 4-12 veckor i takt med att du börjar närma dig din målvikt och lär dig hur du kan äta vanlig mat i stället sista biten ner mot din målvikt.

bottom of page