top of page

KOSTRÅDGIVNING VID RED-S AV LEG. DIETIST

- Idrottsdietisten hjälper dig som har RED-S

 

Idrottsdietisten är din privata dietist sedan 2014. Hit kan du komma utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller utredas hos din vårdcentral för att få rätt behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till Göteborg ses vi istället online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier inom ämnet. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är, och råden ges på individnivå, på så sätt blir kostförändringen också mer långsiktigt hållbar.

 

RED-S Relative Energy Deficiency in Sports

             

⇢ Antal möten = 5-10 träffar

Ett begrepp som oftare på senare fått plats i diskussionerna kring idrottares energiintag och kost är RED-S eller "Energy Deficiancy in Sports" som är ett namn på ett fenomen på en samling symptom som uppkommer efter en tids underintag av energi med flertalet negativa konsekvenser för idrottaren. Samma symptom kan uppkomma hos en person som inte idrottar, men som har ätit och/eller druckit för lite under en period, men det blir oftast extra tydligt för dig som idrottar då det också kan eller kommer att påverka din idrottsliga prestation negativt.

Några symptom att se upp med är trötthet, huvudvärk, fler förekommande skador och förkylningar, prestationsförsämring i din träning och tävling och för tjejer även utebliven mens (sekundär amenorré), skelettskador som stressfrakturer och benskörhet. Dessutom syns minskade testosteronnivåer efter en tids energiunderskott som i sin tur kan leda till följder som försämrad muskeltillväxt, prestation, nedstämdhet och minskad lust.

Behandlingsmetoden för att komma ur ett tillstånd som RED-S är att successivt trappa upp sitt intag av energigivande kost och dryck för att nå sitt faktiska energibehov och hamna i energibalans. Vi går igenom symptom, nuvarande allmänna mående, din nuvarande kosthållning och lägger en plan för hur vi bäst går framåt för att ta dig ur situationen av energiunderskott. Har du samtidig undervikt eller ätstörning kan det behandlas parallellt. Jag hjälper er gärna med detta, och ni är varmt välkomna att boka in er för ett möte så tar vi det därifrån!

⇢ Du vet väl att du även kan få hjälp online via video? Praktiskt om du inte har möjlighet att komma hit till mottagningen!

Hos Idrottsdietisten möter du Leg. Dietist Josefine med specialisering inom idrottsnutrition från IOK.

Övriga diagnoser:

 

Idrottsnutrition

Idrottsdietisten arbetar med många olika idrotter med olika utmaningar. Läs mer om idrottsnutrition här.

Övervikt/Fetma - Viktnedgång

För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Läs mer om viktnedgång här.

Undervikt

För dig med en undervikt orsakad av ett för lågt energiintag hjälper besök hos Idrottsdietisten dig. Det kan även gälla dig som är på väg mot en ofördelaktig vikt och vill stanna innan det gått för långt. Läs mer här.

 

Ätstörningar

Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska? Här ryms bland annat allergier, överkänslighet eller vegetarian- eller vegankost. Läs mer här.

bottom of page