KOSTRÅDGIVNING FÖR IDROTTARE & MOTIONÄR
- Leg. Dietist hjälper dig med kost för din idrott
Idrottsdietisten är din privata dietist sedan 2014. Hit kan du komma utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller utredas hos din vårdcentral för att få rätt behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till Göteborg ses vi istället online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier inom ämnet. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är, och råden ges på individnivå, på så sätt blir kostförändringen också mer långsiktigt hållbar.
Idrottsnutrition
⇢ Antal möten = 3-15 träffar eller löpande avstämning under säsongerna beroende på målsättning.
Alla idrotter har sin individuella profil och kräver individuell kostrådgivning. Idrottsdietisten har stor kunskap i idrottsnutrition och vet vad som krävs för att nå toppen med examen från Internationella Olympiska Kommitténs Idrottsnutritionsprogram, särskilt anpassat att hjälpa er som idrottar på hög nivå.
Några situationer där en rådgivning kring idrottskost kan vara extra hjälpsamt är för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med energi under tränings- och tävlingssäsong för att kunna prestera optimalt och undvika skador. Vi ser också över behovet av eventuella kosttillskott (vi säljer inte själv några produkter, så du kan vara trygg i att vi endast rekommenderar tillskott som vi bedömer hjälper din i din idrott och är väl beprövade - inte för att tjäna pengar). Har du en kostrelaterad diagnos (IBS, allergi, ätstörning, övervikt, undervikt, näringsbrister eller annat) kan vi oftast behandla detta parallellt med kostråden för din idrott.
För att få reda på hur mycket energi (kcal), och fördelningen av makronutrienter (kolhydrater, fett och protein) du som idrottare får i dig brukar mina idrottare registrera all mat och dryck i en app. På så vis kan vi med tydlighet se om vi behöver ändra rekommendationerna och i övrigt på detaljnivå justera råden utefter situation och rådande läge. (Har du en stark känsla av att inte vilja väga allt i den omfattning, t ex om du har en pågående eller tidigare ätstörning, kan vi hitta andra sätt att förstå vilket intag som är lämpligt för dig.) Att på något sätt ha koll på och kunskap kring hur mycket man får i sig är dock en väsentlig del i en idrottsnutritionsrådgivning som hjälper dig även efter rådgivningen är slut att förstå vad din kropp behöver , prsterar bäst av, och mår bra av.
Idrottsdietisten jobbar inte enbart med färdiga kostscheman - vi vill istället att du själv ska förstå och ta ställning till varför och hur du ska få i dig det du behöver, utan att vara låst till ett särskilt schema. Självklart går vi igenom lämpliga mängder, kcal-nivåer, typ av livsmedel, makrofördelning m.m. men detta vävs in i mötena och ges alltid i en kontext för att du ska förstå varför råden är som de är. För er som väljer att använda kostregistreringsappen ges detaljerade råd kring kcal, protein, kolhydrat, fett och fördelningen dem emellan under dagen som vi strävar efter att du ska kunna nå upp till mellan varje möte och justerar vid behov allt under resans gång.
Viktidrottare
Tävlar du i en viktidrott som styrkelyft, kampsport eller liknande ser vi noggrant över hur du på minst "belastande" sätt når din tänkta viktklass men också vilken vikt som är rimlig att hålla däremellan, inte sällan svänger vikten för mycket och "i onödan" vilket påverkar prestation och mående negativt, t ex inför varje deff eller bantning innan tävling.
Konditionsidrottare
För mina cyklister, löpare (+ ultralöpare) och längdskidåkare är stort fokus på energiintaget överlag i din vardag samt energi under träning bra att ha koll på. Under vilka typer av träningspass behöver du tillföra energi (sportdryck, gel m.m) och i vilken sort? Hur får jag till mitt intag i vardagen så att det matchar ditt energibehov? Hur ser jag till att inte hamna i ett kroniskt tillstånd av för lågt intag som påverkar vardag och träningsnivå (se RED-S nedan)?
Styrkeidrottare
Som styrkelyftare, tyngdlyftare eller utövare i andra sporter där explosivitet och styrka är i fokus fokuserar vi på att hitta en kost som optimerar styrketillväxt, muskeltillväxt och att orka prestera på rätt nivå under hela passen.
Sporter i urval som jag arbetat med är friidrott, löpning, ultralöpning, cykling, handboll, triathlon, simning, längdskidor, golf, fotboll, dans, rodd, volleyboll m.m.
Hör av dig om du har frågor eller vill boka in ett möte med hjälp av Boka tid-knappen nedan!
RED-S Relative Energy Deficiency in Sports
⇢ Antal möten = 5-10 träffar
Ett begrepp som oftare på senare fått plats i diskussionerna kring idrottares energiintag och kost är RED-S eller "Energy Deficiancy in Sports" som är ett namn på ett fenomen på en samling symptom som uppkommer efter en tids underintag av energi med flertalet negativa konsekvenser för idrottaren. Samma symptom kan uppkomma hos en person som inte idrottar, men som har ätit och/eller druckit för lite under en period, men det blir oftast extra tydligt för dig som idrottar då det också kan eller kommer att påverka din idrottsliga prestation negativt.
Några symptom att se upp med är trötthet, huvudvärk, fler förekommande skador och förkylningar, prestationsförsämring i din träning och tävling och för tjejer även utebliven mens, skelettskador som stressfrakturer och benskörhet. För killar ses även minskade testosteronnivåer efter en tids energiunderskott som i sin tur kan leda till följder som försämrad muskeltillväxt, prestation, nedstämdhet och minskad lust.
Behandlingsmetoden för att komma ur ett tillstånd som RED-S är att successivt trappa upp sitt intag av energigivande kost och dryck för att nå sitt faktiska energibehov och hamna i energibalans. Vi går igenom symptom, nuvarande allmänna mående, din nuvarande kosthållning och lägger en plan för hur vi bäst går framåt för att ta dig ur situationen av energiunderskott. Har du samtidig undervikt eller ätstörning kan det behandlas parallellt. Jag hjälper er gärna med detta, och ni är varmt välkomna att boka in er för ett möte så tar vi det därifrån!
Övriga diagnoser:
Övervikt/Fetma - Viktnedgång
För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Läs mer om viktnedgång här.
Undervikt
För dig med en undervikt orsakad av ett för lågt energiintag hjälper besök hos Idrottsdietisten dig. Det kan även gälla dig som är på väg mot en ofördelaktig vikt och vill stanna innan det gått för långt. Läs mer här.
Ätstörningar
Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.
IBS (Irritable Bowel Syndrome)
IBS är en diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.
Övrigt
Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska? Här ryms bland annat allergier, överkänslighet eller vegetarian- eller vegankost. Läs mer här.
Hos Idrottsdietisten möter du Leg. Dietist Josefine med specialisering inom idrottsnutrition från IOK.
⇢ Du vet väl att du även kan få hjälp online via video? Praktiskt om du inte har möjlighet att komma hit till mottagningen!