top of page

KOSTRÅDGIVNING VID UNDERVIKT

- Leg. Dietist hjälper dig att gå upp i vikt

 

Idrottsdietisten är din privata dietist sedan 2014. Hit kan du komma med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller liknande hos din vårdcentral för att få den bästa behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till Göteborg ses vi smidigt via videomöten online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer hela tiden nya rön och studier inom ämnet. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är, och råden ges på individnivå, på så sätt blir kostförändringen mer långsiktigt hållbar.

 

Undervikt

 

   ⇢ Antal möten = ca 6-20 träffar

 

Behöver du gå upp i vikt? Undervikt kan ha varierande orsak - om du inte vet med dig att du på senare minskat ditt energiintag eller tydligt ökat ditt träningsmängd i samband med viktnedgången ber vi dig först kontakta din vårdcentral så att inget annat orsakat din viktnedgång.

För dig som minskat i vikt eller nått en undervikt på grund av ett minskat intag av mat och dryck kan Idrottsdietisten hjälpa dig att återfå din normala vikt och mående igen. Det kan även gälla dig som på senare gått ner snabbt i vikt men är på väg mot en ofördelaktig eller klinisk undervikt. ⇢ Vid mycket svår undervikt hänvisar vi enbart till läkarmottagning och du är välkommen till oss igen när din vikt nått såpass att du på egen hand kan äta, dricka och tillaga mat samt ta till dig råden som ges under behandlingen här. Hör av dig till oss innan din bokning om du är osäker på om vi kan hjälpa dig eller ej.

 

För kvinnor kan en för låg vikt äventyra menstruationen och orsaka infertilitet och benskörhet och för män kan en för låg vikt eller fettprocent bland annat påverka testosteronnivåerna så att lust, ork och träningsprestation minskar drastiskt. Själva energiunderskottet kan också oavsett tillfällig kroppsvikt eller fettprocent negativt påverka sömn, kognition, muskeltillväxt, ork, sexuell lust, sinnesstämning/nedstämdhet m.m. Man kan också uppleva att hud, hår och naglar efter en tid blir tunnare eller torrare samt att man fryser mer än vanligt.

⇢ Känner du igen dig i dessa symptom och på senare minskat ditt energiintag eller gått ner i vikt är det en bra idé att se över sin kost för att inte fortsätta att begränsa ditt mående och liv på grund av detta.

 

Vi utgår ifrån BMI-värdet för att avgöra om en person är underviktig, och för de flesta (vuxna 18-70 år) går den gränsen vid 18,5. Det kan dock vara fördelaktigt att ha en kroppsvikt något över det så att man inte är lika känslig för en tillfällig nedgång vid t ex en kortare sjukdomsperiod eller liknande som kan påverka ens aptit eller möjligheten att behålla maten som man äter.

 

Här är exempel på underviktsgränsen (BMI 18,5) för några olika längder:

150 cm = 42 kg

155 cm = 44 kg

160 cm = 47 kg

165 cm = 50 kg

170 cm = 53 kg

175 cm = 57 kg

180 cm = 60 kg

185 cm = 63 kg

190 cm = 67 kg

Vid samtidig ätstörning kan vi kostbehandla det parallellt, och du kan läsa mer om hur en ätstörningsbehandling hos Idrottsdietisten kan se ut här.

Vill du boka in en tid för att starta upp kostbehandlingen för att återgå till din normalvikt hos Leg. Dietist, klicka på knappen nedan så kommer du till bokningssidan. Varmt välkommen!

Övriga diagnoser:

 

Övervikt/Fetma - Viktnedgång

För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Läs mer om viktnedgång här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst eller förlust. Läs mer om idrottsnutrition här.

 

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska? Här ryms bland annat allergier, överkänslighet eller vegetarian- eller vegankost. Läs mer här.

Idrottsdietisten Josefine D foto färg.JPG

På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig under hela din resa.

bottom of page