top of page

KOSTRÅDGIVNING VID UNDERVIKT

- Leg. Dietist hjälper dig att gå upp i vikt

 

Idrottsdietisten är din privata dietist sedan 2014. Hit kan du komma utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller utredas hos din vårdcentral för att få rätt behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till Göteborg ses vi istället online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier inom ämnet. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är, och råden ges på individnivå, på så sätt blir kostförändringen också mer långsiktigt hållbar.

 

Undervikt

 

   ⇢ Antal möten = ca 6-15 träffar

 

Behöver du gå upp i vikt? Undervikt kan ha varierande orsak - om du inte vet med dig att du på senare minskat ditt energiintag eller tydligt ökat ditt träningsmängd i samband med viktnedgången ber vi dig först kontakta din vårdcentral så att inget annat orsakat din viktnedgång. Vid samtidig ätstörning kan vi kostbehandla det parallellt, och du kan läsa mer om hur en ätstörningsbehandling hos Idrottsdietisten kan se ut här.

Kost vid undervikt

För dig som minskat i vikt eller nått en undervikt på grund av ett minskat intag av mat och dryck kan Idrottsdietisten hjälpa dig att återfå din normala vikt och mående igen. Det kan även gälla dig som är normalviktig, men på senare tid gått ner snabbt i vikt och är på väg mot en ofördelaktig eller klinisk undervikt. En ofrivillig viktnedgång ska tas om hand så snart som möjligt - i första hand kontrollera, i andra hand stanna av och i tredje hand vända, beroende på utgångspunkt och rådande kroppsvikt. ⇢ Vid mycket svår undervikt hänvisar vi enbart till läkarmottagning och du är välkommen till oss igen när din vikt nått såpass att du på egen hand kan äta, dricka och tillaga mat samt ta till dig råden som ges under behandlingen här. Hör av dig till oss innan din bokning om du är osäker på om vi kan hjälpa dig eller ej.

Måste jag sluta träna nu?

Du behöver inte helt sluta att träna när du genomgår en behandling för undervikt, men det är viktigt att förstå vilket energibehov du har jämfört med din aktivitetsnivå. Är det svårt att hålla vikten eller följa den viktuppgångsplan vi satt kan man tillfälligt behöva minska mängden träning ett tag tills man känner att man har möjlighet att äta tillräckligt för den mängden. Kroppen mår oftast bra av att vara aktiv, men bara under förutsättning att du ger kroppen den mängd energi i form av mat och dryck som den behöver för att fungera optimalt och utvecklas från din träning.

 

Mensbortfall, minskad ork och andra biverkningar

För kvinnor kan en för låg vikt äventyra menstruationen och orsaka infertilitet och benskörhet och för män kan en för låg vikt eller fettprocent bland annat påverka testosteronnivåerna så att lust, ork och träningsprestation minskar drastiskt. Själva energiunderskottet kan också oavsett tillfällig kroppsvikt eller fettprocent negativt påverka sömn, kognition, muskeltillväxt, ork, sexuell lust, sinnesstämning/nedstämdhet m.m. Man kan också uppleva att hud, hår och naglar efter en tid blir tunnare eller torrare samt att man fryser mer än vanligt.

⇢ Känner du igen dig i dessa symptom och på senare minskat ditt energiintag eller gått ner i vikt är det en bra idé att se över sin kost för att inte fortsätta att begränsa ditt mående och liv på grund av detta.

 

Vad klassas som undervikt?

Vi utgår ifrån BMI-värdet för att avgöra om en person är underviktig, och för de flesta (vuxna 18-70 år) går den gränsen vid 18,5. Det kan dock vara fördelaktigt att ha en kroppsvikt något över det så att man inte är lika känslig för en tillfällig nedgång vid t ex en kortare sjukdomsperiod eller liknande som kan påverka ens aptit eller möjligheten att behålla maten som man äter. För att få igång en utebliven mens (sekundär amenorré) behöver man oftast ligga några kilo över den lägsta gränsen för undervikt under en period, med en kroppsfettsprocent som kroppen mår bra av i längden.

 

Här är exempel på underviktsgränsen (BMI 18,5) för några olika längder:

150 cm = 42 kg

155 cm = 44 kg

160 cm = 47 kg

165 cm = 50 kg

170 cm = 53 kg

175 cm = 57 kg

180 cm = 60 kg

185 cm = 63 kg

190 cm = 67 kg

Vill du boka in en tid för att starta upp kostbehandlingen för att återgå till din normalvikt hos Leg. Dietist, klicka på knappen nedan så kommer du till bokningssidan. Varmt välkommen!

Övriga diagnoser:

 

Övervikt/Fetma - Viktnedgång

För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Läs mer om viktnedgång här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst eller förlust. Läs mer om idrottsnutrition här.

 

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska? Här ryms bland annat allergier, överkänslighet eller vegetarian- eller vegankost. Läs mer här.

Idrottsdietisten Josefine D foto färg.JPG

På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig under hela din resa.

bottom of page