top of page

Dietist eller Kostrådgivare, vad är skillnaden?

Söker du en privat dietist? Idrottsdietisten är en privatmottagning för kostrådgivning och träning som tar emot både sjuka och friska patienter, med eller utan remiss. Förutom diagnoser arbetar vi även med Idrottsnutrition för motionärer och elitidrottare i olika sporter och personlig träning i utearenoroch löparspår.

Varför ska jag välja en privat Dietist?

Idrottsdietisten som privat vårdgivare har hög kompetens och stort engagemang i sina patienter. Flexibiliteten i behandlingen ger oss en fördel gentemot övriga sjukvården i fråga om upplägg, mötestider och enskilda behov. Väntetiden för ett nybesök för utredning och/eller behandling är oftast mindre än två veckor. Till oss kan du komma både med och utan remiss, till skillnad från inom primärvården där en remiss alltid är ett krav. Vi tar emot dig som med kostens hjälp vill förbättra din situation eller diagnos.

Detta kan en legitimerad dietist hjälpa dig med:

Dietister har specifik kunskap för att kunna och få lov att utreda och behandla nutritionsproblem och utmaningar relaterat till kosten. En viktig del i arbetet är att vägleda människor i hur näringsrekommendationer skall omvandlas till mat genom livsmedelsval. Dietister finns i sjukvården, livsmedelsindustrin men även som Idrottsdietisten, som privata aktörer. Många föreläser och utbildar också andra yrkesgrupper inom hälso och sjukvård inom sitt ämne.

Utbildningen som leder fram till en dietistlegitimation ger dietister en kunskap i näringslära och näringsbehov, livsmedelsval, matlagning och måltidsordning, såväl som i psykologi, sjukdomslära och fysiologi för att bredare förstå nutritionsproblemens grund.

Vad är skillnaden mellan en kostrådgivare och en dietist?

Kostrådgivare får vem som helst kalla sig, Leg. Dietist däremot är en skyddad titel som visar att man gått universitetsutbildning inom Klinisk Nutrition med tillhörande praktik på sjukhus. Leg. Dietister behandlar enligt vetenskapliga rön och du som patient kan känna dig trygg med att du får den vård just du ska ha. Var uppmärksam på vilken utbildning och bakgrund din kostrådgivare/dietist har så vet du vad du får. En legitimation (på samma sätt som för läkare, tandläkare, psykologer och andra yrkesgrupper) säkerställer att personen nått upp till utbildningskraven inom sitt yrke.

Comments


Senaste inlägg
bottom of page