top of page

Idrottsnutrition - konferens i Newcastle

Av Josefine D, Leg. Dietist och specialist inom idrottsnutrition


Josefine var i veckan på plats i Newcastle för årets Sport and Excercise Nutrition Conference. Idrottsnutritionsrådgivare och forskare från hela världen samlas för att ta del av det senaste inom forskning och vetenskap och bidra med erfarenheter och idéer för hur vi på bästa sätt hjälper våra idrottare att prestera på topp. Mycket intressant förstås med ny input och rön. Nedan följer en samanfattning av några av de mest intressanta punkterna.

Optimerat kolhydratsintag

Känt sedan länge är att ett högt kolhydratsintag förbättrar högintensiv och långvarig prestation, men är det praktiskt möjligt att inta upp till 12 g kolhydrater/kg/dag? Dr Stuart Galloway menade att det många gånger är svårt för en idrottare att nå mer än 10 g/kg även under en tävlingsdag. Finns det då sätt att ytterligare optimera detta genom att på annat sätt justera intaget så att glykogenlagren är fyllda när de behöver det som mest? Genom att på ett smart sätt fördela och justera kolhydratsintaget under träning och tävling ger det oss lösningar på hur rekommendationerna faktiskt kan nås. Viktigt med en medvetenhet kring detta för de idrottare som har ett mycket högt kolhydratsbehov i vardagen.


Kosttillskott inom idrotten

Prof Ron Maughan tog upp det alltid aktuella ämnet om kontaminerade kosttillskott och osäkerheten kring innehållet i många av de tillskott som sägs förbättra prestationenn. Detta blir förstås ett problem när idrottare inte har full kontroll på vad produkterna innehåller och dopingrisken bli än mer överhängande. För att motverka ovissheten har flera testinstitut kommit fram för att säkerställa innehållet i tillskotten. Dr Ina Garthe från norska Olympiatoppen fyllde i om osäkerheten kring kosttillskott och när det verkligen behövs, ofta slentrian-äts det kosttillskott som kan göra mer onytta än nytta.


Relativ energibrist Relativ energibrist, RED-S, är en term som blivit mer intressant den senaste tiden. Prof. Louise Burke talade om hur viktigt medvetenheten om begreppet är för att förebygga bland annat stressfrakturer och långvarig näringsbrist. Relativ energibrist behöver inte alltid uttrycka sig i vare sig undervikt eller ätstörning men när kroppen inte får den näring den behöver via kosten måste den till slut använda sina egna vävnader för att tillverka basala vävnader och substanser, då har vi ett problem. Ofta kan symptom på detta vara mensturationsbortfall hos kvinliga idrottare, men inte alltid. Att screena och utvärdera atleter som inte får i sig tillräcklig energi är en viktig del i att motverka detta prestationshämmande tillstånd hos våra idrottare.

Extremdiet i Tour de France och IronMan

Dr James Morton, nutritionist för de framgångsrika cyklisterna Team Sky som vann Tour de France senast 2016 talade om hans arbete att få dem äta rätt och smart under året. Ingenting har lämnats åt slumpen. "Carbohydrates is king" - om att optimera och periodisera kolhydratsintaget under säsong har varit en viktig del i framgångarna hos teamet. De har också tre heltidsanställda kockar som följer med dem på träningsläger och tävlingar året runt och hela teamet har ett mycket tätt samarbete med sin nutritionist och kostrådgivare under säsongen. Mycket intressant att se vad som kan åstadkommas när alla resurser finns på plats. 8500 kcal under en Tour de France-etapp leker man inte bort! ;)

Sebastian Kienle, IronMan-världsmästare såväl som OS-medaljör, berättade om sin kost ur ett atletperspektiv. Utmaningen att få i sig 16 kolhydratsgel under en cykeltur i IronMan kräver sin atlet!

Lågt kolhydratintag är knappast det bästa under en cykeletapp, men ett periodiserat intag under träning kan vara vägen till maxade glykogenförråd när det väl gäller. James Morton om Chris Froome, Tour de France-vinnare 2016.

Arsenal Fotboll och kost

Kost för fotbollsspelare kan nästan delas upp i lika månag som det finns spelare på plan. Beroende på position och typ av träningspass varierar framförallt energibehovet stort mellan spelarna. James Collins, nutritionsansvarig för Arsenal Fotbollsklubb berättade om det tajta samarbete med spelare och coacher för att få laget att prestera på topp. Resdagar innebär förstås utmaningar för spelarna men genom att låta rutinerna vara så lika som möjligt en dag på hemmaplan, framförallt vad gäller måltidsordning och kostkvalité, underlättar man mycket. Strategier för justerade näringsintag under lättare och mer intensiva träningspass och matchdagar såväl som nutrition i halvlek diskuterades och återigen ser vi tydligt att ingenting får lämnas åt slumpen för att vara bäst när det gäller.

Idrottsnutrition i förbund och landslag

För att få landslag som presterar måste förstås även kosten vara med. Dr Kevin Curell, English Institute of Sport talade om nutritionistens eller dietistens roll som ingenjör och en självklar del av ett team, och om hur de i Storbritannien förberett sig inför OS i Rio 2016 där förstås kosten hade en tydlig plats. Även Australiens Louise Burke och Norges Ina Garthe, Olympiatoppen, gav sina erfarenheter om att jobba med elitidrott och kost på förbundsnivå. Idrottsnutritionen och satsningen på denna finns än så länge främst inom eliten. Självklart behövs vi mycket väl inom den yppersa eliten där sekunder och milimetrar avgör idrottarens framtid, men även på klubbnivå och bland barn och ungdomar bör en ökad förståelse för vad idrottsnutritionen kan göra växa till sig även här.

En verkligt intressant vecka med input och spännande diskussioner helt enkelt. Nu tar vi några dagar jul- och nyårsledigt, önskar er en fin sådan!

 

/Josefine, Leg Dietist - Idrottsdietisten - Boka tid -

Senaste inlägg
bottom of page