top of page

Vad är gluten?

Vi följer många dieter och utesluter saker i vår kost som kan få konsekvenser, vissa bra, andra mindre bra. grundidén är som alltid att ju mindre vi utesluter desto bättre (för då får vi också i oss mer varierat utbud av allt vi behöver), men det hör till ett annat blogginlägg. Överrens kan vi väl i alla fall vara om att ska vi utesluta något ur vårt kost bör vi väl också rimligtvis veta vad det är?

Amerikanska talkshow-stjärnan Jimmy Kimmel frågar folk på stan: "Äter du glutenfri diet?" och därefter "vet du vad gluten är då?" Svaren? Intressanta! ;)

Facit: Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn som kan få personer med celiaki (glutenintolerens) att må dåligt pga allergin. De kan också finnas små spår av gluten i helt andra produkter som såser, choklad och müsli. Viktigt som glutenallergiker att därför verkligen undvika all form av gluten.

Har man däremot inte en faktisk allergi mot gluten finns ingen anledning att på egen hand utesluta gluten i sin kost. Däremot kan vissa livsmedel som också innehåller gluten påverka en "frisk" person, men då ofta på grund av andra ingredienser i livsmedlet. Som kostrådgivare och dietist får jag ofta svara på frågor kring detta och hjälper gärna även dig! Uteslut alltså inte gluten om du inte absolut måste det. Ta grundligt reda på vad dina magproblem istället beror på (IBS, fiberfattig kost, vete, fett, laktos? m.m.) och behandla det, så gör du det som är bäst för din kropp!

Välkommen att höra av dig om du vill veta mer om hur du bör äta för att må gott och hälsosamt utan att behöva utesluta hela kostcirkeln i onödan!

 

/Josefine

Leg. Dietist på Idrottsdietisten

Senaste inlägg
bottom of page