top of page

Vätskeintag varma dagar

Av Josefine D, Leg. Dietist på Idrottsdietisten


Det är viktigt att dricka tillräckligt för att kroppen ska fungera optimalt och för att undvika uttorkning. Ju mer vi svettas, desto mer behöver vi också ersätta det med, och tränar du hårt är det än mer viktigt att hålla en "lagom" vätskebalans. Förutom vätska förlorar vi även vissa salter / mineraler som avdunstar tillsammans med vårt svett. Vätskeersättningar innehåller bland annat dessa mineraler, men som en lagom grund kan man om man vill istället salta lite extra på maten under varmare dagar.Det är bättre att dricka mindre portioner regelbundet än större intag utspritt över färre tillfällen, kroppen kan nämligen inte ta upp hur mycket som helst på en gång, och det som då blir över kissar vi snabbt ut. Ett tips under riktigt heta dagar är därför att ha vatten eller dricka nära till hands för att ta några klunkar då och då, en dl per 10-15 min som ett riktmärke. Blir kisset väldigt genomskinligt eller du behöver springa på toaletten alltför ofta har du troligtvis druckit lite onödigt mycket eller spritt ut det för dåligt över dagen.


Vatten - Räcker gott som grund! Ha en flaska med er när det är väldigt varmt. Vanliga dagar räcker det fint att dricka något glas till varje måltid eller vid törst. Kolsyrat vatten fungerar också för att återställa vätskenivåerna och innehåller olika mängder mineraler.

Resorb/vätskeersättning som brustabletter - Innehåller mineraler som går förlorat när vi svettas.


Saft och läsk - Innehåller också lite socker (förutom lightläsk), men tänk på att det lätt blir mycket av det när man är mycket törstig. Försöker du hålla nere på sockerintaget eller kalorierna? Välj då vatten eller lightdrycker istället.


Sportdryck - Dessa drycker kan precis som saft vara ett alternativ men innehåller också ibland mineraler som går förlorat när vi svettas.


Alkoholhaltiga drycker - Visst, det är en vätska, men basera inte intaget på enbart öl under varma sommarrdagar eller någon annan dag heller för den delen - varannan vatten...minst!


Kaffe & The - Fungerar också som vätskeersättare men olika intag av koffein påverkar individuellt, lär känna hur din kropp påverkas av koffeinet och när det i så fal kan vara smart och mindre smart att inta det i större mängder under dagen.


Mjölk - Helt OK, om än lite mer kaloririkt än vatten då det ju innehåller proteiner, socker och fett i varierande mängd samt vitaminer och mineraler. Bra återhämtningsmål för idrottare som en bonus!

⇢ Du får också i dig vätska från vanlig mat. Soppor, såser, glass m.m. Grönsaker och frukt innehåller också vätska så unna dig ett par extra sådana i värmen! Varför inte en fruktsallad? :D/Josefine, Leg Dietist - Boka tid -

Senaste inlägg
bottom of page