Måste viktnedgången gå spikrakt nedåt?
Av Josefine D, Leg. Dietist som arbetar med bl a övervikt och fetma
Jag träffar många patienter och kunder på min mottagning i Göteborg (och online), som önskar gå ner i vikt och som jag följer under en längre period. Oftast går vikten ner på ett förutsägbart sätt mellan våra möten, men ibland står vikten tillfälligt still eller förändras i fel riktning under en period, och det kan då vara bra att förstå några mekanismer som kan göra att vikten inte följer den tänkta grafen vid varje invägning trots att du inte gått särskilt betydande mängd i faktiskt fettmassa.
När du försöker gå ner i vikt och nå ditt mål kan det kännas oroande att se att vikten går upp när man vill att vågen ska visa mindre varje gång man ställer sig på den. Ju oftare man väger sig, desto större är "risken" att så inte är fallet. VI har en naturlig variation dag för dag som innebär att vi ibland går lite upp och ibland går lite ner i vikt beroende på nedan uppställda orsaker. Känner man att kortvariga svängningar oroar elelr irriterar en under ens viktnedgång kan man ha som riktlinje att inte väga sig för ofta, 1-2 ggr/v kan vara lagom under en pågående viktnedgång. Jag brukar ibland förklara för mina patienter och kunder att en normal viktnedgång kan se ut som en riktigt dålig aktie - ibland kortvarigt upp men med trenden stadigt nedåt! 📉

En dålig aktiekurs eller bra viktkurva vid övervikt eller obesitas?
Kortvarig viktuppgång kan bero på att man ätit för mycket kalorier på senare och därför ökat i fettmassa, men är inte alltid nödvändigtvis så. Här är några andra orsaker till att vikten ökar trots att du legat på kaloriunderskott senaste tiden, som kan vara bra att känna till:
👾 Ökade glykogenlager Vårt sätt att lagra kolhydrater i muskler och lever kallas glykogen. Vi kan lagra olika mycket glykogen i kroppen beroende på hur mycket muskler vi har, men mellan 300-500 gram är ett riktvärde att utgå ifrån när vi räknar på det. Ett gram glykogen binder också till ca tre gram vätska vilket kan göra den totala viktuppgången till mer än ett kilo om du under en period ätit mer eller "normal mängd" kolhydrater jämfört med tidigare.
💦 Ökad vätskenivå Kroppens vätskenivå påverkas av flera saker, t ex om du svettats mer, haft diarréer eller kräkningar, din fibermängd i kosten, saltintag, förändrade glykogennivåer eller beroende på vilken dag du befinner dig i i din menstruationscykel.
💩 Mer mat i tarmarna. En fiberfattig jämfört med en fiberrik kost påverkar tarminnehållets volym, vätskenivå (och därtill vikt), samt mängden bakterier. Ju mer mat du ätit som fortfarande finns kvar i tarmarna, desto mer vikt bär du såklart runt på. Det tar några dagar för maten att passera hela systemet från det att du äter det tills dess att du gör dig av med det. Vid förstoppning stannar maten dessutom kvar längre i tarmen, vilket ytterligare kan öka vikten på vågen.
💪🏼 Ökad muskelvolym. Det är möjligt att bygga muskler när man går ner i vikt - förutsatt att man äter och tränar på rätt sätt! Det kan vara en bidragande orsak till att du inte tappar vikt i samma takt som du trodde, men bidrar snarare till långsiktigare förändring än dag-för-dag-förändringar.
⇢ Det behöver alltså inte vara så farligt med platåer eller kortvariga uppgångar. Inget av exemplen ovan innebär alltså en ökad fettmassa trots att vikten tillfälligt ökat eller inte gått ner i den takt som du trott. Så länge du håller i din plan med kosten (och träningen) och inte ger upp efter kortvariga "bakslag" kommer resultaten så småningom också att komma till dig. Går viktkurvan däremot stadigt uppåt även långsiktigt eller efter lite längre platå behöver du kanske tänka om lite kring om du följt råden på senare elelr ändrat någonting i din vardag som gör att du behöver justera något och återgå till rutiner eller andra kostval /träningsrutiner igen. Det är alltid bättre att vända det innan det gått onödigt lång tid! JAg hjälper dig gärna om det känns svårt att på egen hand förstå vad som behövs göras i just ditt fall för att du ska nå ditt mål om viktnedgång igen.
Och vill du läsa mer om hur en viktnedgång hos Idrottsdietisten går till - Läs vår FAQ här!
(FAQ = "Vanliga frågor")
/Josefine, Leg Dietist - Idrottsdietisten - Boka tid -