top of page

Måste viktnedgången gå spikrakt nedåt?

Av Josefine D, Leg. Dietist som arbetar med bl a övervikt och fetma


Jag träffar många patienter och kunder på min mottagning i Göteborg (och online), som önskar gå ner i vikt vilka jag följer under en längre period. Många gånger går vikten ner på ett förutsägbart sätt mellan våra möten, men ibland står vikten tillfälligt still eller förändras i fel riktning under en period, och det kan då vara bra att förstå några mekanismer som kan göra att vikten inte följer den tänkta grafen vid varje invägning.


När du försöker gå ner i vikt och nå ditt mål kan det kännas oroande att se att vikten går upp när man vill att vågen ska visa mindre varje gång man ställer sig på den. Ju oftare man väger sig, desto större är risken att andra faktorer påverkar vilket bidrar till svängigare mätningar, lagom kan därför vara att väga sig 1-2 ggr/v. Jag brukar förklara för mina patienter och kunder att en normal viktnedgång ofta ser ut som en riktigt dålig aktiekurs - ibland kortvarigt upp men trenden är nedåt! 📉

Kortvarig viktuppgång kan bero på att man ätit för mycket kalorier på senare och därför ökat i fettmassa, men inte nödvändigtvis. Här är några andra orsaker till att vikten ökar när du trots allt legat på kaloriunderskott senaste tiden:

  • 👾 Ökade glykogenlager Vårt sätt att lagra kolhydrater i muskler och lever kallas glykogen. Vi kan lagra olika mycket glykogen i kroppen beroende på hur mycket muskler vi har, men mellan 300-500 gram är ett riktvärde att utgå ifrån när vi räknar på det. Ett gram glykogen binder också till ca tre gram vätska vilket kan göra den totala viktuppgången till mer än ett kilo om du under en period ätit mer kolhydrater än du gjort tidigare.

  • 💦 Ökad vätskenivå. Kroppens vätskenivå beror på många saker bland annat om du svettats mycket, haft diarréer eller kräkningar, eller dag i menstruationscykeln. Ett ökat saltintag påverkar också vätskenivån tillfälligt.

  • 💩 Mer mat i tarmarna. En fiberfattig jämfört med en fiberrik kost påverkar tarminnehållets volym (och därtill vikt), samt mängden bakterier. Det tar några dagar för maten att passera hela systemet från det att du äter det tills dess att du gör dig av med det. Vid förstoppning stannar maten dessutom kvar längre i tarmen, vilket ytterligare ökar vikten.

  • 💪🏼 Ökad muskelvolym. Det är möjligt att bygga muskler när man går ner i vikt - förutsatt att man äter och tränar på rätt sätt! Det kan vara orsak till att du inte tappar vikt i samma takt som du trodde, men bidrar snarare till långsiktigare förändring än dag-för-dag-förändringar.

⇢ Det behöver alltså inte vara så farligt med platåer eller kortvariga uppgångar. Inget av exemplen ovan innebär en ökad fettmassa. Så länge du håller i din bra plan med kosten (och träningen) och inte ger upp så kommer resultaten så småningom att landa rätt och du att nå ditt mål! Ser kurvan däremot ut som en "bra aktie", tänk om och ta nya tag! Bättre att vända det innan det gått onödigt lång tid!

 

/Josefine, Leg Dietist - Idrottsdietisten - Boka tid -

Senaste inlägg
bottom of page