top of page

FAQ - Vanliga frågor om viktnedgång

Är du i startgroparna att anlita en dietist för hjälp med din viktnedgång kan frågor dyka upp om hur behandlingen går till och vad du kan förvänta dig. Nedan följer några vanliga frågor i samband med uppstart av kostrådgivning hos Idrottsdietisten. Undrar du någonting annat? Hör av dig med ett mail eller kontaktformuläret här på hemsidan. Boka tid gör du här.


Välkommen!

 

Behöver jag en remiss för att få hjälp med viktnedgång hos er? 📜

Nej, alla är välkomna! Här gäller privata upplägg och priser som kan betalas privat, av ditt företag eller försäkringsbolag. Väntetiden är ca 1-2 veckor.


Får jag träffa samma dietist varje gång?

Ja, du träffar alltid mig. 🙋🏻‍♀️ (Josefine) Kan du inte komma till Göteborg för ett irl-möte ses vi utan problem online på videomöte.


🗓️ Hur lång tid tar det att gå ner i vikt?

Målet vi sätter tillsammans är vanligtvis 0,5 kg/vecka men beroende på startvikt, motivation och följsamhet kan det variera någonstans mellan 0,3-1,5 kg i veckan för de flesta. Man behöver inte veta på förhand hur snabbt man vill gå ner, utan det är också okej att ta möte för möte som de kommer och följa med i utvecklingen så som den blir.


Måste jag träna en massa för att gå ner i vikt?

🤸🏻‍♀️ Träning uppmuntras, men kostrådgivningen för viktnedgång här utgår ifrån att förändra din mat och dryck i första hand, där sker den största effekten. Ju lägre startvikt och större önskan att bibehålla muskelmassa under viktnedgången, desto viktigare att också involvera träning tidigt, främst styrketräning.Kommer jag vara jättehungrig under tiden som jag går ner i vikt? 👹

Ja och nej. Ett kaloriunderskott kan göra att man blir hungrig, men är i så fall oftast mest påtagligt de första dagarna av en ny kost. För att minska påtaglig hunger under kostrådgivningen för viktnedgången finns några knep att ta till, som vi tar till. Det handlar bland annat om hur snabbt man går ner, eller hur stort energiunderskott man försätter sig i, där en snabbare nedgång kan ge större hunger än en långsammare. Valet av mat och dryck samt hur man fördelar sina kalorier under dagen påverkar också. De flesta som tar hjälp av mig uttrycker att deras sötsug försvunnit och att de ibland inte orkar äta upp allt som vi avtalat, trots detta går de ner i vikt. Det går alltså att gå ner i vikt utan att vara hungrig hela tiden men det gäller att man är medveten om hur, vad och när man äter och dricker.


⚖️ Behöver jag väga allt jag äter?

Nej, känns det för omständligt att väga allt du äter och dricker försöker vi hitta andra sätt för dig att uppskatta mängderna du får i dig och för att få koll på din rätta portionsstorlek. Alternativt väger du allt i några få dagar eller endast enstaka några enstaka måltider. Vill du använda en app för kostregistrering finns bra alternativ som är enkla att hantera. Att under en period registrera det man äter brukar upplevas som lärorikt och öka förståelsen för hur mat och dryck påverkar ens energi- och makrointag (makronutrienter = fördelningen av kolhydrater, fett och protein).


Köper du till något av mina kostscheman (ingen nödvändighet för att lyckas med din viktnedgång dock, men kan vara skönt för vissa att utgå ifrån under en period av sin viktnedgång om inspirationen sviktar något) behöver du dock väga allt noggrant så att mängderna motsvarar de som är uträknade för dig.


Måste jag dricka sådana där shaker för viktnedgång (VLCD) då? 🧋

Nej, det är inte nödvändigt för att få till en viktnedgång. Men ibland kan jag rekommendera dem som en del av en i övrigt kontrollerad kost under en begränsad tid till dem med ett BMI på 30 eller mer (utan andra hinder) och som är motiverade att prova. De fasas sedan ut steg för steg efter 4-12 veckor i takt med att du börjar närma dig din målvikt och lär dig hur du kan äta vanlig mat i stället sista biten ner mot din målvikt.

 

Vill du läsa mer om viktnedgång vid övervikt hos Idrottsdietisten? Se här.

/Josefine, Leg Dietist

Senaste inlägg
bottom of page