top of page

Kosttillskott eller vanlig mat

Kosttillskott i all ära, och ibland är de faktiskt nödvändiga, men finns inte den stadiga näringsgrunden trampar vi bara vatten. Bilden nedan är från Asker Jeukendrup, som illustrerar det här på ett mycket bra sätt!

Näringspyramid_Idrottsnutrition.jpg

Många tillskottsbolag och företag (och "hälsoprofiler" för den delen också) vill gärna lyfta fram enstaka kosttillskott som den viktigaste delen av en idrottsprestation eller god hälsa. Att i stället börja i änden av riktigt bra vanlig mat är dock oslagbart när vi på lång sikt vill skapa bra förutsättningar för en bra kost, vare sig det gäller deff, motion, tävlingsförberedande idrottsnutrition eller allmänt och långsiktigt välmående. Därför försöker alltid jag som Dietist utgå ifrån hur mina kunders kost ser ut idag, och vad som kan göras med den för att med så små förändringar som möjligt med hjälp av smarta livsmedel kan nå upp till de önskade nivåerna av kalorier, makronutrienter (kolhydrater, fett, protein) och mikronutritenter (vitaminer, mineraler) för att nå just den kundens mål. Därefter ser vi över om det är någonting som vi behöver tillsätta piller- eller pulverform för att nå ändå fram!

Våga vara väldigt kritisk till vem som är avsändaren till hälsopåståendet, vill de sälja mer? Då är de säkert också benägna att överdriva effekten av sin produkt.

Det finns förstås tillfällen då kosttillskott (t ex vitaminer, mineraler eller prestationshöjande tillskott som kreatin, koffein, nitrat m.m. i rätt dos för rätt individ ) kan vara av värde, men införandet av dessa ska alltid ske efter noga överväganden med kunnig person och alltid utifrån dina individuella förutsättningar.

 

Vill du ha hjälp av en Leg. Dietist för kostrådgivning om hur du kan hitta din väg i kosten för hälsa och prestation? Vi finns i Göteborg och digitalt och ser fram emot att få träffa dig. Välkommen!

/Josefine, Leg Dietist - Idrottsdietisten

Senaste inlägg
bottom of page