Se upp för vilseledande tester!

Updated: Nov 16, 2020

Många är såklart intresserade av att få veta hur det står till med hälsan och det vet också många företagare om. I djungeln av "hälsotester" och provtagning som erbjuds till privatpersoner och företag är det viktigt att inte vilseledas av felaktiga lovord, tyvärr är inte alla testmetoder alls tillförlitliga men finns på marknaden ändå. Du som kund behöver därför vara mycket uppmärksam för att inte luras eller betala höga summor för någonting som inte vetenskapligt är bevisad att fungera. Nedan ser du 4 av de vanligaste vilseledande testerna där ute just nu.


Några av de vanligaste humbug-testerna och testmetoderna som vilseleder kunder:

・igG-allergitest

・DNA-analyser

・Håranalys eller Hårmineralanalys

・Scanners och frekvensterapier

igG-tester

Resulterar i en lång lista (längre än den på Jimmy Janssons låtar i Mellon) på livsmedel du påstås vara allergisk mot. MEN, det är inte vad testerna visar. Förekomsten av igG-antikroppar kan snarare ses som ett mått på att du exponerats för livsmedlet i fråga och betyder inte att kroppen inte klarar av att inta dessa. Visar därmed snarare tolerens än allergi.

DNA-analyser

Vårt DNA kan avslöja riktigt coola grejer om vår kropp, men inte allt. Det går inte att avgöra om din kropp mår bättre eller sämre, går upp eller ner i vikt, får magont eller näringsbrister av olika mängd kolhydrater/fett/protein utifrån ditt DNA. Du kan lika väl delta i ett lotteri och välja diet utifrån det och få samma effekt, det vetenskapliga underlaget för hur man eventuellt i så fall skulle tolka dessa DNA-svar är alltså alldeles för låga om inte obefintliga, oavsett vad testföretagen må hävda.

Håranalys

Påstås analysera näringsstatus utifrån innehållet i en hårlock. Uppbyggnaden av hår varierar såklart mellan personer (hårfärgning, schampo?) men har inget samband med din faktiska eller aktuella näringsstatus i kroppen. Kom ihåg att hår växer!Locken du analyserar har sedan länge slutat att interagera med din insida...

Scanners och frekvensterapier

Har du suttit med elektroder på huvudet eller mojänger på fingrarna kopplade till en maskin där damen (oftast damen) på andra sidan maskinen påstår sig kunna berätta för dig vilka näringsbristerdu har eller vad du ska äta utifrån dessa fantastiska fynd? Då skulle jag bli mer orolig för testdamens hälsotillstånd än ditt! Kortfattat helt hittepå och noll belägg och vetenskaplig evidens. Skrota.

<