Istället för mjölk!

Updated: Nov 16, 2020

Det finns olika anledningar till varför man inte väljer den vanliga komjölken när man handlar. Ibland är orsaken en allergi eller överkänslighet mot något ämne i komjölken, ibland av etiska eller milijömässig skäl eller som en del av en vegansk kost. Är du laktosintollerant går det bra att dricka laktosfri mjölk och mejeriprodukter men med komjölksallergi gäller det istället att helt avstå från komjölk, då det istället är proteinet i mjölken som orsakar problemen (laktos är inget protein, utan en typ av socker).

Idag finns många alternativ på marknaden, näringsmässigt kan de variera ganska mycket. Den stora skillnaden är ofta kaloriinnehållet, proteininnehållet och fettmängden. Så bör du tänka på något av detta i din kost, var extra uppmärksam på vad som står på baksidan!

Då de flesta alternativen inte innehåller några naturliga vitaminer och mineraler (D-vitamin, B12, B2 och Kalcium t ex)i samma utsträckning somkomjölk gör, tillsätts detta ofta för att motsvara komjölkens näringsvärde. I de ekologiska alternativen får man dock inte tillsätta några vitaminer eller mineraler i drycken och då behöver man tyvärr välja om man vill ha ett ekologiskt alternativ eller en dryck med ett bättre näringsvärde.

Smaken får du själv utforska vad du gillar bäst, men här kommer en näringsmässig sammanfatning av de olika alternativen för att hjälpa dig välja i kylskåpsdjungeln:

Komjölk

Fortfarande det vanligaste alternativet. Ett glas lättmjölk innehåller ca 70 kcal medan 3% standardmjölk ger ungefär det dubbla. Kolhydrathalten i vanlig mjölk utgörs av laktos som är ett socker, och når upp till ungefär 5% av innehållet, dvs ca 10 gram per glas. Laktosfria varianter innehåller lika mycket socker men är av en annan typ än just laktos. Många vitaminer och mineraler finns naturligt i mjölken och D-vitamin är dessutom tillsatt i lättmjölken. Dessa vitaminer och mineraler är en viktig näringskälla för många av oss.

Sojadryck

Innehåller också proteiner i likhet med komjölk men varierande innehåll av kolhydrat/socker. Fettmängden runt 1% och tillsatt är Kalcium, och hos vissa fabrikanter även D-vitamin och div B-vitaminer som annars finns i komjölk.

Mandeldryck/Hasselnötsdryck

Finns sötade och osötade varianter av mandelmjölk men båda alternativen har ändå lägre sockerhalt än komjölk och därmed även kalorisnålare än vanlig mjölk, dock främst på grund av avsaknaden av proteiner och den något lägre sockerhalten. Kalcium, D-vitamin, B2 och B12 är tillsatt och E-vitamin finns naturligt från mandeln i drycken. Hasselnötsdryckerna finns också tillsatta med vitaminer och mineraler.

Havredryck

Också den mycket låg på protein och kalorier men högre i sockerhalt. Denna dryck innehåller faktiskt också en liten andel fibrer, varierar beroende på tillverkare. Vitaminer och mineraler (B, D och Kalcium) tillsatta precis som i många andra av alternativen.. En liten mängd betaglukaner finns också i denna dryck, som vid större intag kan hjälpa till att sänka ett för högt kolesterolvärde!

Kokosmjölk/Kokosdryck

Kokosmjölk som vi kan hitta i hyllan bredvid taco-pulvrena är en sak, och kokosdryck i kyldisken en annan. Främsta skillnaden är fetthalten där kokosmjölken kan bestå av mer än hälften fett medan kokosdrycken i kylen snarare går att jämföra med de andra dryckesalternativen här på listan. Noll protein är gemensamt. Kokosdryckerna är relativt låga på kalorier och kan ha tillsatta vitaminer och mineraler.

Risdryck

En sockerhalt lika hög som Coca Cola, men i övrigt en sammansättning näringsmässigt likvärdigt med de andra alternativen här, noll på protein och låg på fett. Vitaminer och mineraler tillsatta!

Hoppas det gjorde det lite klarare för dig vad gäller vanlig mjölk och de laktosfria alternativen rent näringsmässigt. Ut och provsmaka!

 

/Josefine, Leg. Dietist & PT