top of page

Ätstörningar i idrotten

Ätstörningar inom idrotten, som ibland också kallas Ortorexi om det kombineras med ökad träningsdos, är vanligare än man kan tro. Som Leg. Dietist och Idrottsdietist möter jag många idrottare på olika nivåer och från många olika sporter där kosten tillslut tagit för stor plats i deras liv. Det som kanske började som ett försök att deffa eller att gå ner några kilo i prestationssyfte kan lätt hamna i en ond spiral av näringsbrister och ökad risk för skador om man inte vet vad man gör.

Många studier (gjorda på framför allt kvinliga idrottare) pekar på att det är mycket vanligt med en negativ, eller för lågt energiintag i förhållande till energibehov. En studie som artikeln nedan lyfter fram, som är gjord på Köpenhamns och Lunds Universitet, visar att hela 60 procent av den kvinnliga eliten hade för lågt energi intag och lika många också menstruationsrubbningar.

Idrottsdietisten hjälper idrottare på olika nivåer att hitta en balans i sin kost och att öka sin prestation. Tyvärr har dessa idrottare väldigt sällan kunskap med sig från sin klubb eller förbund vilket gör att endast de som tar hjälp, får hjälp. Tyvärr saknar RF i dagsläget riktlinjer för hur man ska hantera detta, och detsamma gäller därför även många idrottsförbund.

Att ha lyhörda och initiativrika ledare och tränare är därför viktigt, speciellt när idrottarna är yngre. Tränare och ledare: utbilda er, var lyhörda och lyssna på era aktiva! Och våga ta hjälp av oss som har koll, man kan inte vara bäst på allt själv som tränare men man kan bli en jäkel på att hitta rätt kompetens och team runt omkring sig. Låt helt enkelt en Leg. Dietist eller Idrottsnutritionist vara en del av teamet (men ställ också krav på att denne personen har relevant utbildning för detta). Mat kan fantastiskt nog öka prestationen, men ingen blir bäst av att svälta sig själv!

965.jpg

Angelica Bengtsson är en av våra allra största friidrottsprofiler idag, läs om hennes tankar kring fenomenet och egna erfarenhet från sin karriär. Här kan du läsa hela artikeln!

Läs fler artiklar i samma granskning:

"Min kropp orkade inte längre" om Allsvenske fotbollsspelaren Sjölund och hans erfarenheter.

"Det är inte ovanligt" - Höjdhopparen Kajsa Bergqvist och skidåkaren Per Elofsson om ätstörningar inom elitidrotten.

 

🌸 Känner du någon i din grupp eller lag som skulle ha nytta av att prata med vår Leg. Dietist? Eller känner du som ledare eller klubb att ni är i behov av en kostföreläsning eller informationsmöte? Hör av dig!


/Josefine, Leg Dietist Idrottsdietisten

Senaste inlägg
bottom of page