top of page

Ätstörningar inom idrotten

Ätstörningar i idrotten, ibland känt som Ortorexi om det kombineras med ökat och ogynnsamt fokus på träning och nyttig kost, är vanligt inom idrotten. Ortorexi är ingen klinisk ätstörningsdiagnos, men om man känner igen sig i begreppet kan det likväl vara skäl att ta hjälp för att komma tillrätta med sin kost och tankar på ätande och kroppsuppfattning. Andra typer av ätstörningar som Anorexi och Hetsätning (Bulimi) är mer förekommande inom idrotten än utanför men kan givetvis behandlas oavsett om du är idrottare, motionär eller inte tränar alls.


Som Leg. Dietist och Idrottsdietist möter jag idrottare på olika nivåer och från många olika sporter där kosten till slut på ett negativt sätt tagit för stor plats i deras liv och tankar. Det som kanske började som ett försök att deffa eller att gå ner några kilo i prestationssyfte eller ofördelaktiga råd från en tränare, resursperson eller lagkamrat kan lätt landa i en ond spiral av näringsbrister och ökad risk för skador om man inte vet vad man gör eller lyssnar till personer utan relevant kompetens inom ämnet.

Många studier (gjorda på framför allt kvinnliga idrottare) pekar på att det är vanligt med en negativ kroppsuppfattning, eller för lågt energiintag i förhållande till energibehov. En studie som artikeln nedan lyfter fram, från Köpenhamns och Lunds Universitet, visade att 60 % av den undersökta kvinnliga idrotts eliten hade för lågt energiintag och lika många därtill menstruationsrubbningar. Det är en stor andel! För lågt energiintag behöver dock inte betyda per automatik att man också har en ätstörning.


Tyvärr har dessa idrottare sällan rätt kunskap eller stötning med sig från sin klubb eller idrottsförbund vilket gör att endast de som tar hjälp, får hjälp. Idrottsdietisten är därför glad att kunna hjälpa idrottare på olika nivåer att hitta en balans i sin kost för att att öka sin prestation och minska hälsorisker kopplat till sin kost.


Här kan du läsa mer om ätstörningsbehandling hos Idrottsdietisten: ÄTSTÖRNING

Här finns info om RED-s, hur långvarigt underintag av kost och näring påverkar idrottare: RED-s

Att ha lyhörda och initiativrika ledare och tränare är därför viktigt, speciellt när idrottarna är yngre, som kan uppmärksamma problemen tidigt och inte vara rädda att prata om att man uppmärksammat det som ett möjligt problem, om man märker att ens idrottare gått ner mycket i vikt, är för liten eller uppvisar ofördelaktigt fokus på kropp och nyttigt ätande som påverkar prestation eller mående negativt. Tränare och ledare: utbilda er, var lyhörda och lyssna på era aktiva! Och våga ta hjälp av oss som har koll, man kan inte vara bäst på allt själv som tränare men man kan bli en jäkel (dvs bra) på att hitta rätt kompetens och team runt omkring sig. Låt en Leg. Dietist eller Idrottsnutritionist vara en del av teamet (men ställ också krav på att denna personen har relevant utbildning för detta).


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Nedan finns några exempel med artiklar från när ursprungsinlägget skapades, 2015, men berättelserna är i högsta grad även värdefulla att läsa såhär några år senare.


965.jpg

Här kan du läsa hela artikeln som bilden ovan kommer ifrån. Andra artiklar i samma granskning:

"Min kropp orkade inte längre" om Allsvenske fotbollsspelaren Sjölund och hans erfarenheter.

"Det är inte ovanligt" - Höjdhopparen Kajsa Bergqvist och skidåkaren Per Elofsson om ätstörningar inom elitidrotten.

 

🌸 Känner du någon i din träningsgrupp eller lag som skulle ha nytta av att prata med vår Leg. Dietist? Eller känner du som ledare eller klubb att ni är i behov av en kostföreläsning eller informationsmöte? Hör av dig!


/Josefine, Leg Dietist Idrottsdietisten

Senaste inlägg
bottom of page