Glutenintolerant? Här är alternativen till pasta!

Updated: Nov 16, 2020

Mataffärer och tillverkare är bättre och bättre på att utöka sina sortiment för olika koster och särskilda dieter. Att vara glutenintolerant (= ha diagnosen celiaki) betyder att man är allergisk mot ett ämne som förekommer i bland annat vanligt vetemjöl, råg ovh korn och produkter som tillverkas av eller har spår av detta. Har man fått diagnosen glutenintollerans är det viktigt att inte få i sig något gluten alls för att kunna behandla sin sjukdom. Oavsett vad man tar bort från sin kost är det viktigt att hitta smarta ersättningar för att ändå få i sig den näring vi behöver, det brukar oftast inte vara några problem hospersoner med celiaki när man väl hittat de rätta ersättningsprodukterna och en väl fungerande kost i övrigt. Alternativ till pasta, bulgur, couscous eller matvete för lunch och middag kan vara:

  • Potatis och sötpotatis

  • Mathavre och havreris

  • Quinoa

  • Ris och risnudlar

  • Glutenfri pasta (gjort på t ex bönor)

  • Bönor och linser

Bönpasta_duo_Risenta.jpg

Många friska personer väljer också att helt undvika gluten (dock utan vetenskapligt belägg att det skulle påverkan hälsan positivt), viktigt är dock att komma ihåg är att friska personers symptom mer troligt påverkas av en typ av stärkelse som förekommer i vissa gluteninnehållande livsmedel (t ex bröd eller pasta gjort på vete eller råg) men alltså INTE själva glutenet. Var därför uppmärksam på att du som frisk inte väljer ersättningsprodukter där man istället tillsatt eller tillagat det hela med stora mängder av dessa stärkelser (förekommer tex i vissa glutenfria pasta och bröd och benämns t ex som "vetestärkelse" i ingrediensförteckningen).


⇢ Har du andra funderingar kring allergier eller kostersättningar, hör av dig till oss på Idrottsdietisten, vi hjälper dig gärna att räta ut eventuella frågetecken kring hur du bäst lägger upp din kost.

 

Ha en bra vecka önskar,

Josefine, Leg Dietist, Idrottsdietisten

Senaste inlägg