top of page

KOSTRÅDGIVNING I GÖTEBORG & ONLINE

Välkommen till din privata dietist i Göteborg! Jag jobbar med elitidrottare och patienter såväl som andra kunder, klienter och uppdragsgivare som vill ha hjälp av expert inom kost och träning. Som patient går det bra att komma hit utan remiss från läkare. Kan du inte ta dig till Göteborg ses vi online. Jag arbetar främst med viktnedgång vid övervikt och fetma, viktuppgång vid undervikt, kost för IBS, allergier och allmänna magproblem samt idrottsnutrition för elit och motionär. Priser och upplägg hittar du här. Läs mer om våra arbetsområden nedan.

Leg Dietister är den enda yrkesgrupp jämte läkare som får kostbehandla patienter med sjukdomar och kostrelaterade diagnoser. Vi tar emot patienter med och utan remiss, främst för viktnedgång vid övervikt och fetma, viktuppgång vid undervikt, metabola syndromet, avvikande kolesterolvärden, IBS, allergier och ätstörningar. Väntetid för nybesök just nu är 1-2 veckor. Här kan du läsa mer om de diagnoser vi jobbar med.

Idrottsnutrition

 

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst och förlust. Alla idrotter har sin individuella profil och kräver individuell kostrådgivning. Josefine är en del av Internationella Olympiska Kommittéens Idrottsnutritionsprogram och har stor kunskap kring idrottskost och vet vad som krävs för att nå toppen! Läs mer om idrottsnutrition här.

Ätstörningar

 

Ätstörningar kan ses i många former och svårighetsgrad. Anorexi, bulemi eller ortorexi (idrottsanorexi) är exempel på diagnoser. Jag hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. Oftast behövs kontakt även med läkare eller samtalsterapeut för att helt komma tillrätta med besvären. För mildare former av ätstörningar kan det dock ibland räcka endast med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

Allergi & överkänslighet

 

Laktosintolerens, födoämnesallergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver särskild kostbehandling. Genom att utesluta enskilda livsmedel minskar besvären men det är samtidigt mycket viktigt att inte utesluta enskilda livsmedel i onödan. Jag hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots allergi eller överkänslighet. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

 

Övrigt

 

Har du andra funderingar kring din kost? Det kan t ex röra sig om att förbättra kolesterolvärden, undvika energidippar under jobbtid eller minska sötsuget. Kanske har du just flyttat hemifrån eller har andra frågor kring mat och näring. Jag guidar dig gärna dig dit. Välkommen att boka in en tid!

Övervikt och fetma

 

För att gå ner i vikt krävs en kostförändring, ibland i kombination med ökad eller justerad träning.  Ju tidigare du tar tag i din övervikt eller viktökning, desto bättre är chanserna att lyckas och snart kunna återgå till sin önskade vikt. Läs mer om viktnedgång här.

IBS - Irritable Bowel Syndrome

 

IBS är en vanlig diagnos med en samling besvär som gaser, kramper, illamående, förstoppning eller diarréer. Många gånger går dessa besvär att lindra med rätt kost. Det är viktigt att först utesluta andra sjukdomar som celiaki eller inflammatoriska sjukdomar för att få rätt behandling. En IBS-behandling är väldigt individuell på grund av att besvären ser mycket olika ut från person till person. Läs mer om IBS här.

Vegetarisk kost

 

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Även om du äter helt vegansk kost, om du inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk eller inte så är det bra att gå igenom sin kost för att förhindra eventuella näringsbrister. Det kan vara bra att ha tagit grundläggande blodprover för att undersöka näringsbrister innan eller i strax efter ditt första möte här. Läs mer om vegetarisk kost här.

⇠ På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig under hela resan.

Vad säger kunderna?

"Jag har sånt jävla tryck på cykeln efter vi satte om kosten inför min tuffa träningsperiod, kommer inte gå tillbaka till min förra kost."

 

"Jag känner att jag har lärt mig vad jag kan äta för att inte gå upp i vikt igen när jag är i min målvikt. Tack för hjälpen! Jag känner mig tryggare att fortsätta på egen hand nu."

 

"Du har lärt mig att förstå min IBS som jag har haft länge och jag vet vad jag kan äta för att inte få ont lika ofta osv"

 

"Det är första gången någon ser mig och min vardag och inte försöker få mig att bli någon annan, jag var väldigt trött på alla dieter."

Välj en Privat Dietist

Idrottsdietisten är en privatmottagning för kostrådgivning och träning som tar emot både kunder och patienter, med eller utan remiss. Förutom sjukvårdande diagnoser arbetar vi även med Idrottsnutrition för motionärer och elitidrottare i olika idrotter. Mottagningen finner du på Lindholmen i Göteborg. Vi har också möjlighet att träffa kunder och patienter från andra delar i Sverige och världen via videomöten online.

 

Varför ska jag välja en privat Dietist?

Idrottsdietisten som privat vårdgivare har hög kompetens och stort engagemang i sina patienter. Flexibiliteten i behandlingen ger oss en fördel gentemot övriga sjukvården i fråga om upplägg, mötestider och enskilda behov. Väntetiden för ett nybesök för utredning och/eller behandling är oftast mindre än två veckor. Till oss kan du komma både med och utan remiss, till skillnad från inom primärvården där en remiss alltid är ett krav. Vi tar emot dig som med kostens hjälp vill förbättra din situation.

 

Detta kan en legitimerad dietist hjälpa dig med:

Dietister har specifik kunskap för att utreda och behandla nutritionsproblem och utmaningar relaterat till din kost. En viktig del i arbetet är att vägleda människor i hur näringsrekommendationer skall omvandlas till mat genom livsmedelsval och matlagningsmetoder. Dietister finns främst inom sjukvården, livsmedelsindustrin men även ett par privata aktörer. De föreläser och utbildar också andra yrkesgrupper inom hälso och sjukvård inom sitt ämne. Dietistens roll har gjort det möjligt att framgångsrikt hjälpa fler med livsstilsråd, prevention och behandling av nutritionsrelaterade tillstånd.

 

Utbildningen som leder fram till en dietistlegitimation ger dietister en kunskap i näringslära och näringsbehov, livsmedelsval, matlagning och måltidsordning, såväl som i psykologi, sjukdomslära och fysiologi för att bredare förstå nutritionsproblemens grund.

 

Vad är skillnaden mellan en kostrådgivare och en dietist?

Kostrådgivare får vem som helst kalla sig, Leg. Dietist däremot är en skyddad titel som visar att man gått universitetsutbildning inom klinisk nutrition med tillhörande praktik på sjukhus. Leg. Dietister behandlar enligt vetenskapliga rön och du som patient kan känna dig trygg med att du får den vård just du ska ha. Var uppmärksam på vilken utbildning och bakgrund din kostrådgivare/dietist har så vet du vad du får.  En legitimation (på samma sätt som för läkare, tandläkare, psykologer och andra yrkesgrupper) säkerställer att personen nått upp till utbildningskraven inom sitt yrke.

Hitta hit:

bottom of page