LEG. DIETIST / KOSTRÅDGIVARE I GÖTEBORG

Diagnoser vi hjälper dig med: IBS, Viktnedgång m.m.

  

Hit är du välkommen med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller genomgå utredning hos din vårdcentral för att få den rätta behandlingen här. Väntetiden just nu är 1-2 veckor för nya kunder. Har du inte möjlighet att ta dig till i Göteborg träffas vi utan problem online, via videomöten på Zoom.

Diagnoser jag jobbar med är främst viktnedgång vid övervikt och fetma, viktuppgång vid undervikt, kost vid IBS, idrottsnutrition, allergier och andra diagnostiserade kostrelaterade magproblem.

 

All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier i ämnet. Kostrådgivningen anpassas alltid efter dina behov och livssituation. En leg dietist har förutom kunskaper inom nutrition och näringslära även kunskaper i fysiologi och sjukdomslära. Kostrådgivningen fokuserar på dig som individ och kräver individuellt bemötande för att nå ditt mål. Jag är noga med att hitta dig där du är och strävar inte efter att förändra hela dig, mycket hellre vanorna, på så sätt blir också kostförändringen mer långsiktigt hållbar. Här kan du läsa mer om de diagnoser jag jobbar med:

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst och förlust. Alla idrotter har sin individuella profil och kräver individuell kostrådgivning. Josefine är en del av Internationella Olympiska Kommittéens Idrottsnutritionsprogram och har stor kunskap kring idrottskost och vet vad som krävs för att nå toppen! Läs mer om idrottsnutrition här.

Allergier och överkänslighet

Laktosintolerens, födoämnesallergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver särskild kostbehandling. Genom att utesluta enskilda livsmedel minskar besvären men det är samtidigt mycket viktigt att inte utesluta enskilda livsmedel i onödan. Jag hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots allergi eller överkänslighet. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

Ätstörningar

Ätstörningar kan ses i många former och svårighetsgrad. Anorexi, bulemi eller ortorexi (idrottsanorexi) är exempel på diagnoser. Jag hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. Oftast behövs kontakt även med läkare eller samtalsterapeut för att helt komma tillrätta med besvären. För mildare former av ätstörningar kan det dock ibland räcka endast med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

Övervikt och fetma

För att gå ner i vikt krävs en kostförändring, ibland i kombination med ökad eller justerad träning.  Ju tidigare du tar tag i din övervikt eller viktökning, desto bättre är chanserna att lyckas och snart kunna återgå till sin önskade vikt. Läs mer om viktnedgång här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en vanlig diagnos med en samling besvär som gaser, kramper, illamående, förstoppning eller diarréer. Många gånger går dessa besvär att lindra med rätt kost. Det är viktigt att först utesluta andra sjukdomar som celiaki eller inflammatoriska sjukdomar för att få rätt behandling. En IBS-behandling är väldigt individuell på grund av att besvären ser mycket olika ut från person till person. Läs mer om IBS här.

Vegetarisk kost

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Även om du äter helt vegansk kost, om du inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk eller inte så är det bra att gå igenom sin kost för att förhindra eventuella näringsbrister. Det kan vara bra att ha tagit grundläggande blodprover för att undersöka näringsbrister innan eller i strax efter ditt första möte här. Läs mer om vegetarisk kost här.

 
Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost? Det kan t ex röra sig om att förbättra kolesterolvärden, undvika dippar under jobbtid eller minska sötsuget. Kanske har du just flyttat hemifrån eller har andra frågor kring mat och näring. Jag guidar dig gärna dig dit. Välkommen att boka in en tid!