top of page

DIETIST / KOSTRÅDGIVARE  - Göteborg och online

  

Idrottsdietisten jobbar med behandlingar som viktnedgång vid övervikt och fetma, viktuppgång vid undervikt, kostråd vid IBS, idrottsnutrition, ätstörning, allergier och andra diagnostiserade kostrelaterade magproblem.

 

Till Idrottsdietisten är du välkommen med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller genomgå utredning hos din vårdcentral eller läkarmottagning för att få den korrekta behandlingen här. Väntetiden är 1-2 veckor för nya kunder. Har du inte möjlighet att ta dig till i Göteborg träffas vi utan problem online på videomöten.

 

All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier i ämnet. Kostrådgivningen anpassas alltid efter dina behov och livssituation. En Leg Dietist har förutom kunskaper inom nutrition och näringslära även grundläggande erfarenheter i fysiologi och sjukdomslära. Kostrådgivningen fokuserar på dig som individ och kräver individuellt bemötande för att nå ditt mål. Idrottsdietisten är noga med att hitta dig där du är och strävar inte efter att förändra hela dig, mycket hellre vanorna, på så sätt blir också kostförändringen mer långsiktigt hållbar.

Idrottsnutrition

 

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst och förlust. Alla idrotter har sin individuella profil och kräver individuell kostrådgivning. Josefine är en del av Internationella Olympiska Kommittéens Idrottsnutritionsprogram och har stor kunskap kring idrottskost och vet vad som krävs för att nå toppen! Läs mer om idrottsnutrition här.

Ätstörningar

 

Ätstörningar kan ses i många former och svårighetsgrad. Anorexi, bulemi eller ortorexi (idrottsanorexi) är exempel på diagnoser. Jag hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. Oftast behövs kontakt även med läkare eller samtalsterapeut för att helt komma tillrätta med besvären. För mildare former av ätstörningar kan det dock ibland räcka endast med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

Allergi & överkänslighet

 

Laktosintolerens, födoämnesallergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver särskild kostbehandling. Genom att utesluta enskilda livsmedel minskar besvären men det är samtidigt mycket viktigt att inte utesluta enskilda livsmedel i onödan. Jag hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots allergi eller överkänslighet. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

Övervikt och fetma

 

För att gå ner i vikt krävs en kostförändring, ibland i kombination med ökad eller justerad träning.  Ju tidigare du tar tag i din övervikt eller viktökning, desto bättre är chanserna att lyckas och snart kunna återgå till sin önskade vikt. Läs mer om viktnedgång här.

IBS - Irritable Bowel Syndrome

 

IBS är en vanlig diagnos med en samling besvär som gaser, kramper, illamående, förstoppning eller diarréer. Många gånger går dessa besvär att lindra med rätt kost. Det är viktigt att först utesluta andra sjukdomar som celiaki eller inflammatoriska sjukdomar för att få rätt behandling. En IBS-behandling är väldigt individuell på grund av att besvären ser mycket olika ut från person till person. Läs mer om IBS här.

Vegetarisk kost

 

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Även om du äter helt vegansk kost, om du inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk eller inte så är det bra att gå igenom sin kost för att förhindra eventuella näringsbrister. Det kan vara bra att ha tagit grundläggande blodprover för att undersöka näringsbrister innan eller i strax efter ditt första möte här. Läs mer om vegetarisk kost här.

 

Övrigt

 

Har du andra funderingar kring din kost? Det kan t ex röra sig om att förbättra kolesterolvärden, undvika energidippar under jobbtid eller minska sötsuget. Kanske har du just flyttat hemifrån eller har andra frågor kring mat och näring. Jag guidar dig gärna dig dit. Välkommen att boka in en tid!

På mottagningen möter du Leg Dietist Josefine.

 

Välkommen!

bottom of page