LEG. DIETIST & KOSTRÅDGIVARE I GÖTEBORG

Diagnoser vi hjälper dig med: IBS, Viktnedgång m.m.

  

Här är din privata dietist! Hit kan du komma med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller genomgå utredning hos din vårdcentral för att få den bästa behandlingen hos oss. Väntetiden just nu är 1-2 veckor för nya kunder. Har du inte möjlighet att ta dig till i Göteborg träffas vi utan problem online, via Zoom eller Skype.

Diagnoser vi jobbar med är främst viktnedgång vid övervikt och fetma, viktuppgång, kost vid IBS, allergier och kostrelaterade magproblem. Vi kan även hjälpa dig att hålla en välbalanserad och nyttig kost om du valt att följa någon särskild diet. Som idrottare och elitidrottare får du hjälp med kosten av vår duktiga idrottsdietist som antagen till Internationella Olympiska Kommittéens Idrottsnutritionsprogram. Kostrådgivningen anpassas helt enkelt efter dina behov och livssituation!

 

All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer nya rön och studier i ämnet. En leg dietist har förutom kunskaper inom nutrition och näringslära även kunskap i bl a fysiologi, sjukdomslära och biokemi. Kostrådgivningen fokuserar på dig som individ där varje människa är unik och kräver individuellt bemötande för att lyckas nå sitt mål. Vi är noga med att hitta dig där du är och strävar inte efter att förändra dig, mycket hellre vanorna, på så sätt blir också kostförändringen mer långsiktigt hållbar. Här kan du läsa mer om de diagnoser vi jobbar med:

 

 
Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst eller förlust. Alla idrotter har sin individuella profil och kräver individuell kostrådgivning. Josefine är en del av Internationella Olympiska Kommittéens Idrottsnutritionsprogram och har stor kunskap kring idrottskost och vet vad som krävs för att nå toppen! Läs mer om idrottsnutrition här.

Allergier och överkänslighet

Laktosintolerens, födoämnesallergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver kostbehandling. Genom att utesluta särskilda livsmedel minskar besvären men det är viktigt att inte utesluta något i onödan. Vi hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots alergi eller överkänslighet. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

Ätstörningar

Ätstörningar kan ses i många former och svårighetsgrad. Anorexi, bulemi eller ortorexi (Idrottsanorexi) är exempel på diagnoser. Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. Ibland kan det behövas kontakt även med läkare eller terapeut för att komma tillrätta med besvären. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs merom ätstörningar här.

 
Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska är vi platsen för dig. Det kan även röra sig om att förbättra kolesterolvärden, orka mer på jobbet, om du reser mycket i ditt jobb, just flyttat hemifrån eller har andra frågor kring mat och näring. Låt Idrottsdietisten hjälpa dig att räta ut frågetecken och hjälpa dig mot ett mer hälsosamt du! Kontakta oss för att boka in en tid.

Viktnedgång

För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Ibland kommer viktuppgången smygande och andra gånger efter en särskild händelse i livet. Ju tidigare man tar tag i det, ju bättre är chanserna att snart kunna återgå till sin önskade vikt igen. Läs mer om viktnedgång här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en vanlig diagnos med en samling besvär som gaser, kramper, illamående, förstoppning eller diarréer. Många gånger går dessa besvär att lindra med rätt kost. Det är viktigt att först utesluta andra sjukdomar som celiaki eller inflammatoriska sjukdomar för att få rätt behandling. En IBS-behandling är väldigt individuell på grund av att besvären ser mycket olika ut från person till person. Läs mer om IBS här.

Allergier och överkänslighet

Laktosintolerens, födoämnesallergier, celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver kostbehandling. Genom att utesluta särskilda livsmedel minskar besvären men det är viktigt att inte utesluta något i onödan. Vi hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots alergi eller överkänslighet. Läs mer om allergier och överkänslighet här.

Vegetarisk kost

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Även om du äter helt vegansk kost, oavsett om du inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk eller inte så är det bra att gå igenom sin kost för att förhindra eventuella näringsbrister. Läs mer om vegetarisk kost här.