top of page

KOSTRÅDGIVNING VID ALLERGI & INTOLERANS

- Leg. Dietist i Göteborg & online hjälper dig !

 

Idrottsdietisten är din privata dietist! Hit kan du komma med eller utan remiss från läkare, men ibland kan det vara nödvändigt att ta prover eller liknande hos din vårdcentral för att få den bästa behandlingen hos oss. Har du inte möjlighet att ta dig till oss i Göteborg ses vi istället via videomöten online. All rådgivning och behandling är förankrad i vetenskapen och följer hela tiden nya rön och studier inom ämnet. Kostrådgivningen fokuserar på dig som individ där varje människa är unik och kräver individuellt bemötande för att lyckas nå sitt mål. Vi är noga med att hitta dig där du är och strävar inte efter att förändra dig, mycket hellre vanorna, på så sätt blir också kostförändringen mer långsiktigt hållbar.

Allergier och överkänslighet

 

    ⇢ Antal möten = ca 1-3 träffar

 

Laktosintollerens, födoämnesallergier och celiaki (glutenintolerens) är exempel på tillstånd som kräver kostbehandling. Genom att utesluta särskilda livsmedel minskar besvären men det är viktigt att inte utesluta något i onödan. Tar man bort en stor livsmedelsgrupp är risken att man på sikt får bristsjukdomar istället. Vi hjälper dig att lära dig hur du får en väl sammansatt kost trots allergi eller överkänslighet.

Föra att behandla din allergi ska du först ha gjort ett blodprov hos din vårdcentral eller läkare som påvisar att antikroppar mot ämnet finns i din kropp. (De så kallade IgG-testerna man kan beställa på nätet eller hos alternativbehandlare har inte kliniskt stöd eller tillförlitlighet när det gäller allergier och ska därför inte ses som underlag till sjukvård.)

Exempel på allergier som behöver behandlas med hjälp av rätt kost:

  • Celiaki (Glutenintolerens)

  • Mjölkproteinallergi

  • Äggallergi

  • Nötallergi (jordnötter, hasselnötter, mandel, m.m.)

  • Korsallergier

  • Histaminintolerens

  • Laktosintolerens

       m fl.

Ta med dig journalkopior eller provsvar från din läkare så har vi det som underlag för vårt möte. Varmt välkommen!

På mottagningen möter du

Leg. Dietist Josefine som följer dig hela vägen.

Övriga diagnoser:

 

Övervikt/Fetma - Viktnedgång

För att gå ner i vikt krävs en förändring av kosten, ofta i kombination med ökad eller justerad träning. Läs mer om viktnedgång här.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS är en vanlig diagnos som ofta går att lindra med rätt kost. Läs mer om IBS här.

 

Idrottsnutrition

Som idrottare är kosten mycket viktigt och kan vara det som skiljer vinst eller förlust. Läs mer om idrottsnutrition här.

 

Ätstörningar

Idrottsdietisten hjälper dig som vill komma ur en ofördelaktig relation till din kost. För lättare ätstörningar kan det ibland räcka med kontakt hos Leg. Dietist. Läs mer om ätstörningar här.

 

Vegetarisk kost

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att ha god koll på vad man äter för att få i sig det kroppen behöver. Läs mer om vegetarisk kost här.

 

Övrigt

Har du andra funderingar kring din kost eller vill få en översyn på om du äter som du ska är vi platsen för dig. Låt Idrottsdietisten hjälpa dig att räta ut frågetecken och hjälpa dig mot ett mer hälsosamt du! Kontakta oss för att boka in en tid.

⇢ Du vet väl att du även kan få hjälp online via video? Praktiskt om du inte har möjlighet att komma hit till mottagningen!

bottom of page